Ex-rokers steunen rokers in kritiek

Onderzoek van bureau Tangram uit Zeist voor Omroep Gelderland heeft uitgewezen dat ex-rokers het over het algemeen eens zijn met rokers: sinds het rookverbod geldt, is het minder gezellig geworden in de cafés. Het zou volgens de ex-rokers ook een goed idee zijn als er speciale rookkroegen komen. Uit de resultaten, die gisteren werden gepresenteerd, blijkt volgens de onderzoekers dat de ex-rokers zich nog altijd identificeren met de rokers.  

In oktober werden de reacties op het rookverbod in de horeca ook al door het bureau gepeild. Hoewel 54 procent van de ondervraagden nog steeds achter het rookverbod staat, zijn de meningen sinds het vorige onderzoek wel aan het verschuiven merkten te onderzoekers op. In oktober was 23 procent nog absoluut tegen een rookverbod, terwijl dit in november 29 procent is.

Ook het aantal voorstanders van aparte rookcafés is gegroeid. Was in oktober nog 43 procent van de ondervraagden voor een rookcafé, in november is dit gestegen naar 55 procent van de ondervraagden. Uit het onderzoek bleek eveneens dat driekwart van de rokers voorstander is van de speciale rookcafés en dat ruim zestig procent van de niet-rokende Gelderlanders begrip heeft voor caféhouders die hun asbakken weer op tafel zetten om zo de klanten terug te krijgen.

Meer dan 75 procent van de rokers heeft aangegeven minder vaak naar het café te gaan sinds het rookverbod is ingevoerd, terwijl 17 procent van de niet-rokers sindsdien juist vaker naar de kroeg gaat. De onderzoekers lieten weten dat zij het idee hebben dat de standpunten door alle commotie lijken te verharden.

Met dank aan FOKwa voor de submit.