Eindhoven wil zelf wiet kweken

De gemeente Eindhoven wil zelf een wietkwekerij opstarten. Dat is een van de plannen die gisteren besproken werden op de 'wiettop' in Almere, die een initiatief was van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeente Maastricht.

Op de top in Almere waren vrijdag 33 gemeenten vertegenwoordigd. Er werden voorstellen gedaan om zowel het voordeurbeleid als het achterdeurbeleid rond coffeeshops te verbeteren. Zo waren sommige gemeenten voorstander van het plan om een pasjessysteem in te voeren. Op die manier zouden enkel inwoners wiet kunen kopen in de coffeeshop in hun gemeente, en zou het drugstoerisme vanuit de buurlanden teruggedrongen kunnen worden.

Om het achterdeurbeleid te verbeteren steunen de gemeenten het plan om eigen stadskwekerijen op te zetten. Doel van het plan is om meer controle uit te oefenen op de productie en aanvoer van wiet naar de coffeeshops, en de kweek zo uit het criminele circuit te halen. Ook zou er een betere controle op de prijzen mogelijk zijn. 

Eindhoven heeft zich kandidaat gesteld om een pilotproject op te zetten. De plannen van de gemeentes moeten nog wel besproken worden met het kabinet. 

Met dank aan mouthman en The_Concrete_Mixer voor de submit.