Consument zoekt juridische zekerheid

Een rechtsbijstandverzekering wordt door bijna zestig procent van de verzekerden 'voor de zekerheid' afgesloten. Iets minder dan de helft heeft zich verzekerd vanwege de goede juridische hulp bij conflicten, veertig procent om hoge advocaatkosten te vermijden. Dit blijkt uit het onderzoek 'Rechtsbijstandverzekering in Beeld' van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.

In Nederland zijn er ongeveer 2,2 miljoen rechtsbijstandverzekeringen voor gezinnen afgesloten. Anders dan die naam doet vermoeden hebben gezinnen niet vaker zo'n verzekering dan alleenstaanden en stellen zonder kinderen. Vooral mensen tussen de 30 en 64 jaar oud hebben een verzekering afgesloten. Zestig procent heeft een polis. Huiseigenaren hebben aanzienlijk vaker een verzekering dan huurders: 63 tegen 43 procent.

Hoe hoger de opleiding, hoe hoger het percentage mensen met een rechtsbijstandverzekering. Belangrijke uitzondering zijn de universitair geschoolden. Doctorandussen hebben minder vaak een rechtsbijstandverzekering (53 procent) dan hbo'ers (68 procent). Bij het inkomen is een vergelijkbaar beeld: middeninkomens hebben vaker een polis dan hoge inkomens.


Foto bij: Consument zoekt juridische zekerheid  (foto: DAG)