Zalm nieuwe topman Fortis/ABN

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de combinatie Fortis / ABN Amro. Er is gekozen voor 'een goede bankier', aldus minister Bos zojuist in zijn persconferentie. Gerrit Zalm is op dit moment nog financieel directeur bij de DSB bank. Hessel Lindenberg, voormalig ING-bestuurder, krijgt van het kabinet de voorkeur om voorzitter van de Raad van Commissarissen te worden.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de media vandaag gaan beide banken toch samen verder. Het verzekeringsdeel van Fortis wordt wel verkocht. "De aangekochte verzekeraars worden daarin niet geïntegreerd", aldus Balkenende na afloop van de ministerraad.

Premier Jan Peter Balkenende zei verder een krachtige bank te willen die de komende jaren nog in overheidshanden blijft. Minister Bos noemt het 'de beste oplossing voor dit bedrijf'. Bos verwacht dat de combinatie niet voor 2011 weer naar de beurs zal gaan.

Of het bedrijf verder zal gaan als ABN Amro of als Fortis, is volgens Bos aan het nieuwe management van de bank om te bepalen.