Foto Hitler bij begraafplaats WOII schokt Tukkers

Tussen het Twentse Holten en Rijssen loopt een wandelpad, waarlangs diverse bordjes staan met daarop historische feiten en afbeeldingen. Een leuk en leerzaam idee, zo vond de gemeente. Uiteraard mag een bordje met een afbeelding van Adolf Hilter niet langs het pad ontbreken. Toch heeft juist dit bordje nogal wat commotie veroorzaakt in Holten.

Om het nabijgelegen Canadese kerkhof te bezoeken, zijn nabestaanden aangewezen op dit zogeheten Wereldtijdpad. De afbeelding van de leider van het Derde Rijk, die menig Canadees de dood heeft ingejaagd, is de nabestaanden dan ook een doorn in het oog. Zij hebben bezwaar gemaakt tegen het bordje en met succes. De afbeelding van de Oostenrijkse schilder met het kleine snorretje is sinds vandaag afgeplakt.

Initiatiefnemer van het 'historische' wandelpad, Floor Looy, heeft gisterochtend met enkele bezwaarmakers om tafel gezeten. "Dat gesprek was vooral bedoeld om duidelijk te krijgen wat voor hen de angel van het verhaal was. De tekst en de locatie vonden ze niet verkeerd, maar vooral de prominente afbeelding van Hitler vonden ze storend. Dat was nooit onze bedoeling. We hebben nu geconstateerd dat deze afbeelding voor onbedoelde bijeffecten heeft gezorgd en daar hebben we een oplossing voor gezocht. Samen met de historicus en vormgever van het bord gaan we een nieuw bord ontwerpen. Dat zal waarschijnlijk enkele weken duren."

Het omstreden Hitlerbordje is hier te zien