Kroegbaas zet controleur op de foto

Controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) die in Tilburg komen controleren kunnen op de foto gezet gaan worden. De kroegbazen in Tilburg die aangesloten zijn bij het actiecomité buigen of Barsten hebben in een gezamenlijk overleg vandaag besloten de controleurs op de foto te zetten in reactie op de strengere handhaving van het rookverbod die minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft aangekondigd.

Ongeveer 1400 bazen van kleine kroegen uit 32 steden hebben zich bij het actiecomité aangesloten in de afgelopen maanden. Vanavond zullen de kroegeigenaren in de rest van het land op de hoogte worden gebracht van het initiatief van de Tilburgse kroegbazen.

Wichard Taks, woordvoerder van het actiecomité, laat weten dat controleurs nu langs komen en dat de kroegbazen een dag later via de telefoon te horen krijgen dat ze een boete krijgen wegens overtreding van het rookverbod. De controleurs lijken nu redelijk eenvoudig herkenbaar in Tilburg, omdat ze hun werk onder politiebegeleiding doen, aldus Taks.

Het actiecomité is nog aan het overwegen om de portretten van de controleurs op internet te publiceren. "Het is echt niet de bedoeling om die mensen aan de schandpaal te nagelen, maar we willen weten wie we in onze zaak hebben." Direct na de aankondiging ontstonden er vragen in de Tweede Kamer. De PvdA vindt het een onacceptabele, intimiderende actie waarbij de privacy wordt geschonden. De partij wil nu weten wat er kan gebeuren en wat er gaat gebeuren en of het mogelijk is sancties op te leggen.

Met dank aan FOKwa voor de submit.