Balkenende verlaat G20 na dood vader

Premier Jan Peter Balkenende heeft Washington meteen na aankomst vrijdagavond (plaatselijke tijd) weer verlaten. Hij keert met een lijnvlucht terug naar Nederland omdat zijn vader is overleden. Dit heeft een ANP-verslaggeefster ter plaatse gemeld.

Jan Pieter Balkenende, de vader van de premier, was 79 jaar oud en woonde met zijn vrouw, Thona Johanna Sandee, in het Zeeuwse Kapelle. De oud-graanhandelaar was al geruime tijd ernstig ziek. Begin oktober was de minister-president om die reden niet aanwezig bij de grote persconferentie waar bekend gemaakt werd dat het rijk een kapitaalinjectie zou gaan doen bij ING.

Balkenende zou in de Amerikaanse hoofdstad de top bijwonen van de G20, de belangrijkste economieën ter wereld. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) vervangt de minister-president bij het crisisberaad over de wereldwijde financiële crisis.

De Amerikaanse president George Bush, die zijn gasten vrijdagavond ontvangt voor een diner in het Witte Huis waar ook Balkenende zou aanschuiven, heeft de premier gebeld om hem te condoleren.