Kind na eierstoktransplantatie

Een Duitse vrouw (39) die verteld was dat ze onvruchtbaar was, is gisteren bevallen van een gezonde dochter. De zwangerschap en bevalling waren zo opmerkelijk, omdat de vrouw hier de eierstok van haar tweelingzus voor gebruikte. De opmerkelijke zwangerschap en bevalling waren een medische wereldprimeur.

Een team van Duitse chirurgen heeft onder leiding van dokter Sherman Silber de eierstokken van de zus getransplanteerd naar het lichaam van de vrouw die gisteren is bevallen. Voor het eerst in de medische geschiedenis had een dergelijke transplantatie succes. Toen de vrouw eenmaal zwanger was geraakt, is de zwangerschap zeer nauwkeurig gevolgd door artsen.

"Een eierstok van een jonge vrouw kan op elk gekozen moment ingeplant worden en zal zo de vruchtbaarheid verlengen en de menopauze uitstellen. Heel wat vrouwen willen voor carrièreredenen hun zwangerschap uitstellen. Als ze dan toch kinderen willen op latere leeftijd, zijn ze vaak onvruchtbaar. Nu wordt het mogelijk én sociaal aanvaardbaar om een gezonde eierstok te laten invriezen om die dan later te gebruiken", zegt Silber in de Britse krant The Guardian. 

Met dank aan hartje69 voor de submit en Rewimo voor de juiste vertaling.