Rotterdam wil graag energieverslindend megascherm

In de hal van het nieuwe Rotterdam Centraal moet een megascherm met een oppervlakte van 800 vierkante meter komen. Het door Rotterdam gewenste scherm, waarop livebeelden van de haven vertoond moeten gaan worden, is alleen een beetje duur; in aanschaf maar ook in gebruik. Aan elektriciteit jaagt zo’n scherm er circa 38.000 euro per dag aan door. Voor dat bedrag kunnen normaal ruim 3000 huishoudens een maand lang stroom gebruiken.

Dit voorspelt Martijn Meeuwis, verbonden aan XL Video Nederland dat wereldwijd marktleider en leverancier is van dergelijke schermen. Volgens Meeuwis zal het scherm niet alleen leiden tot een gevaarlijke draaikolk in de energierekening. Hij zegt: “Ook de aanschaf van zo’n beeldwand is uiterst kostbaar. Een vierkante metertje led-scherm met een gemiddelde scherpte doet circa 6500 euro. Dat is inclusief het voordeel dat Koreaanse fabrieken nu bieden wegens de lage dollarstand. Dus 800 m² kost 5,2 miljoen euro. Peperduur, maar dan heb je ook wat in huis.”

Er zijn echter nog geen knopen doorgehakt volgens de Rotterdamse milieuwethouder Marc Harbers. Hij verklaart: “We zitten in de haalbaarheidsfase, waarbij criteria voor zuinig energiegebruik een rol spelen. Zo'n extreem energieverbuik past echter niet bij onze ambities.”

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en hartje69 voor de submit