Miljoenen PatiŽntendossiers gestolen

Hackers hebben in de Verenigde Staten miljoenen Elektronische Patiëntendossiers gestolen van een bedrijf dat als schakel in onder andere de medicijnhandel fungeert. Het bedrijf, Express Scripts, beheert de namen, geboortedata, burgerservicenummers en medische geschiedenis van zo'n vijftig miljoen Amerikanen.

De FBI onderzoekt nu de brief die Express Scripts kreeg waarin werd gedreigd de patiëntendossiers te openbaren. In de brief stond van vijfenzeventig mensen de persoonlijke informatie om de daad kracht bij te zetten. Niet alleen de FBI doet momenteel onderzoek, maar in het bedrijf zelf is men ook intensief met de zaak bezig. Onduidelijk is nog of er sprake is van een lek en of de criminelen van binnenuit de gegevens hebben verkregen. Een woordvoerder van het bedrijf heeft gemeld dat op het moment niets uitgesloten wordt.

De zaak maakt wederom duidelijk dat dergelijke privacygevoelige gegevens als het elektronisch patiëntendossier niet enkel voor bedrijven (b.v. verzekeraars) interessant zijn. Aangezien het omstreden Elektronisch Patiëntendossier ook op de agenda staat in Nederland, is het niet ondenkbaar dat criminelen dit systeem ook zullen proberen binnen te dringen. Huisartsen en beveiligingsdeskundigen staan negatief tegenover het systeem, omdat het onveilig en onvoldoende getest zou zijn. De minister van Volksgezondheid blijft echter stellen dat het systeem aan de strengste veiligheidseisen voldoet.