Zaak opnieuw door slapende rechter

Het hooggerechtshof in Australië heeft vandaag bepaald dat de veroordeling van twee vermeende drugsdealers vernietigd wordt, omdat de rechter regelmatig in slaap was gevallen tijdens het proces. De rechter, Ian Dodd, viel volgens het hooggerechtshof tijdens het proces in 2004 regelmatig in slaap, waarbij hij soms snurkte. Door dit gedrag werden leden van de jury afgeleid.

Om de rechter wakker te krijgen hebben rechtbankmedewerkers harde geluiden proberen te maken door bijvoorbeeld dossiers te laten vallen. Het hooggerechtshof bepaalde vandaag dat de rechtsgang kan worden verstoord als de rechter niet oplet.

De twee verdachten van drugshandel waren veroordeeld tot dertien en elf jaar cel vanwege de import van XTC. Vanwege de slapende rechter, die in 2005 met pensioen is gegaan, zullen zij een nieuw proces krijgen. 

Joegoslavië-Tribunaal 

Dat rechters wel vaker in slaap vallen blijkt uit de taferelen die zich in 1997/1998 bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag voordeden. Tijdens het Celebici-proces tegen drie Bosnische moslims en een Kroaat viel voorzittend rechter Adolphus Karibi-Whyte regelmatig in slaap. De verdachten kregen celstraffen oplopend tot twintig jaar opgelegd.

De Kamer van Beroep besloot in deze zaak dat een nieuw proces niet nodig was. De verdediging had volgens hen tijdens het proces al iets van de slapende rechter moeten zeggen en had hiermee niet mogen wachten tot het hoger beroep.