Tilburgers mogen stemmen over shopping mall

Na een lang en fel debat in de gemeenteraad van Tilburg is besloten dat de bevolking uiteindelijk mag beslissen over een grote shopping mall in de Brabantse stad. De inwoners van Tilburg krijgen op 4 juni 2009 het laatste woord in een referendum, waarbij het opkomstpercentage niet belangrijk is. Daarnaast komt er een haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van het winkelcentrum.

Tot diep in de nacht vergaderde de gemeenteraad. De gemoederen over het opkomstpercentage liepen zo hoog op dat de raadsvergadering tweemaal werd stilgelegd en enkele oppositiepartijen zoals het CDA en Algemeen Belang tijdens de stemming de zaal verlieten. Zij vinden een referendum overbodigen en een politiek compromis van de aanvankelijk verdeelde coalitiepartijen.

Het referendum wordt in juni gehouden tegelijkertijd met de verkiezingen voor het Europees parlement.

De Mall moet aan de rand van Tilburg-Noord verrijzen op een voormalig militair terrein. Het winkelcentrum zal naar verwachting negen tot veertien miljoen bezoekers per jaar naar Tilburg trekken. Maar de Tilburgse middenstand en die in andere Brabantse steden vreest voor de gevolgen van het enorme winkelcentrum.