Hirsch Ballin: bodyscan is discreet

Minister Hirsch Ballin van Justitie zei na afloop van het EU-beraad over de bodyscan, geen bezwaar te zien om het apparaat op vliegvelden in gebruik te nemen. De marechaussee kan met behulp van de bodyscan dwars door kleding heen kijken.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble wil in zijn land juist geen bodyscans plaatsen, omdat het van de politie gluurders zou maken. Volgens Hirsch Ballin is het apparaat echter "volstrekt discreet." "Het gelaat is onzichtbaar en het beeld toont louter informatieve informatie." Beelden van bekende Nederlanders "zouden in geen enkele kiosk omzet genereren", aldus de minister.

Twee jaar geleden zorgde de aankondiging van de bodyscan voor ophef onder het personeel op Schiphol. De directie van het vliegveld zei toen dat de beelden niet reproduceerbaar zijn en direct worden vernietigd. Ook komt er geen ongezonde straling vrij bij het scannen.

Dat de beelden niet direct vernietigd worden blijkt uit het feit dat de EU volgend jaar onder andere regels omtrent de bewaartermijn wil opstellen. Europarlementsleden van de SP, VVD en GroenLinks willen gebruiksregels opstellen voordat de apparaten in gebruik worden genomen. Als de EU de bodyscan toelaat, wordt deze vanaf 2010 in gebruik genomen.