Horeca wil strenger toezicht handhaving rookverbod

De overheid moet duidelijkheid verschaffen over wat ze nu precies wil met het rookverbod. Het verbod moet streng worden gehandhaafd of worden afgeschaft. Dat zegt brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN), die cijfers over omzetdaling als gevolg van het rookverbod presenteerde.

"Wij hebben het rookverbod niet gewild; maar nu het er toch is moet het worden gehandhaafd", zegt directeur Lodewijk van der Grinten. "Door de onduidelijkheid die nu is ontstaan dreigen vijftienhonderd ondernemers ermee op te houden. Dus handhaven of afschaffen."

Volgens KHN kende bijna driekwart van de cafés en discotheken in de periode juli en augustus een omzetdaling van 26 tot 31 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De uitbaters denken dat de helft hiervan is toe te schrijven aan het rookverbod, dat op 1 juli van kracht werd. Twintig procent van de horecaondernemers verwacht door het verbod binnenkort personeel op straat te moeten zetten, zo zou blijken uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Bedrijfschap Horeca & Catering.

KHN concludeert uit het onderzoek dat de meeste horecaondernemers een strengere handhaving van het rookverbod willen. In steeds meer cafés verschijnt de asbak weer op de toog. In juli en augustus zou dit al voor tien procent van de kroegen hebben gegolden, in oktober voor vijftien procent. Voor de meerderheid is dit een doorn in het oog omdat ze hierdoor klanten zien vertrekken. Als de overheid deze overtreders niet aanpakt, overweegt de helft van de eigenaren van de nu nog rookvrije cafés volgens het onderzoek de asbak terug te zetten.


Horeca wil strenger toezicht handhaving rookverbod  (foto: DAG)