Eerste moskee in voormalig Oost-Duitsland

Vandaag is de eerste moskee met een minaret en een koepel in voormalig Oost-Duitsland geopend. Er werd door een paar honderd mensen tegen gedemonstreerd.

Terwijl de politie straten afzette vierden moslims van de Ahmadiyya-gemeente de bouw van de Khadija-moskee, een wit gebouw in twee lagen en met een grote koepel en minaret. "Deze is bijzonder", zei Fazlur Rehman Anwar uit Hamburg. Hij was speciaal naar Berlijn gekomen voor de opening. "Hij staat in de hoofdstad. Het is de eerste in voormalig Oost-Duitsland."

De nieuwe moskee staat in de wijk Pankow, in Oost-Berlijn. In West-Berlijn stonden al langer moskeeën, maar dat stadsdeel maakte geen onderdeel uit van het voormalige Oost-Duitsland.

Ongeveer driehonderd mensen in Pankow demonstreerden tegen de komst van de moskee. Onder hen bevonden zich leden van de vereniging 'Wir sind Pankow'. De vereniging zegt bezwaren te hebben tegen de strikte scheiding van mannen en vrouwen bij de Ahmadi's. Maar buurtbewoners zeiden donderdag ook moeite te hebben met het gebrek aan geloofsvrijheid in islamitische landen. "Ik vind de moskee geen goed idee, want wij mogen in Turkije ook geen kerken bouwen", zei bijvoorbeeld Gudrun Brese, die in de buurt van de moskee woont.