Losse fietslampjes mogen weer

Er is al veel te doen geweest rondom fietsverlichting. Op 1 november verandert de regelgeving weer.

Van 1 november aanstaande zijn losse fietslampjes toegestaan mits ze duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Hiermee verandert de huidige regelgeving waarbij verlichting aan de fiets moet vast zitten.

Uit onderzoek blijkt dat losse lampjes even goed opvallen als vaste verlichting. Steeds meer mensen prefereren deze vorm van verlichting vanwege het gebruiksgemak. Vanaf binnenkort mag het dus wettelijk. Wel zijn er een paar voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de losse lampjes bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser en dus niet op de armen, benen of het hoofd.

Hiernaast dient op de borst wit of geel licht gedragen te worden en rood licht op de rug. Ook mogen de losse lampjes worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen. Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien en de lampjes mogen niet knipperen of deels bedekt zijn. Er worden overigens geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Losse fietslampjes mogen weer (foto: DAG)