EU: spaarder moet geld in drie dagen terugkrijgen

Als een bank omvalt, moeten spaarders binnen drie dagen hun geld terugkrijgen. Dat stelt de Europese Commissie (EC). Die praat in Brussel over maatregelen om spaarders meer zekerheid te geven.

Een van de maatregelen die de commissie heeft voorgesteld is de garantie dat spaarders in het geval van een faillissement van hun bank binnen drie dagen hun tegoeden terugkrijgen. Nu is dat nog drie maanden.

De EC wil daarnaast dat het spaarbedrag dat door overheden voor honderd procent wordt gegarandeerd binnen een jaar omhoog gaat van twintigduizend naar honderdduizend euro. Binnen een half jaar moet dat bedrag zijn verhoogd tot vijftigduizend euro. Het staat landen vrij om een hoger bedrag te garanderen.

De Britse premier Gordon Brown bepleitte woensdag een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Brown wil dat het IMF toezichthouder wordt voor de wereldwijde markt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel deelt die opvatting en vindt bovendien dat de instanties die zogenoemde ratings aan banken geven beter moeten gaan functioneren. Een rating is een beoordeling van de betrouwbaarheid van een bank.