Vakbond: aanlevering boodschappen in gevaar

De aanlevering van dagelijkse boodschappen komt binnenkort mogelijk in gevaar. Dat stelt CNV Dienstenbond, die met Albert Heijn praat over een nieuwe cao voor de distributiemedewerkers. De bond denkt samen met zijn leden serieus na over acties. Ook FNV Bondgenoten bekijkt of 'acties tot de mogelijkheden behoren'.

CNV-bestuurder Fedde Monsma stelt dat Albert Heijn het onderhandelen onmogelijk maakt. "Medewerkers worden volstrekt niet serieus genomen", vindt hij. Volgens Monsma betekenen de voorstellen die de supermarktketen heeft gedaan een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.

Zo zou Albert Heijn de ouderendagen willen afschaffen en medewerkers willen verplichten om meer in het weekeinde te werken. Daarnaast wil het bedrijf het mogelijk maken dat iedereen kan overwerken, stelt de CNV Dienstenbond. De minimale loonsverhoging die hier tegenover staat, wordt 'volstrekt onaanvaardbaar' genoemd.

Ook FNV Bondgenoten is allerminst tevreden met de voorstellen van Albert Heijn. De bond spreekt van een hoge werkdruk en het 'uitkleden van het ouderenbeleid'. Volgens de FNV moeten werknemers straks tot hogere leeftijd 's nachts blijven werken, en tegen minder vergoeding.

Albert Heijn zegt 'zeer verbaasd' te zijn over de reactie van de bonden. "We hebben vandaag een eerste gespreksronde gehad en zijn van meet af aan open geweest", meldt een woordvoerder. Inhoudelijk wil Albert Heijn niet ingaan op de cao-onderhandelingen.

Bij Albert Heijn werken meer dan zestigduizend mensen. Ruim drieduizend van hen zijn werkzaam in distributiecentra in Geldermalsen, Nieuwegein, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle.


Vakbond: aanlevering boodschappen in gevaar  (foto: DAG)