Defensie onderneemt actie na uitzending Stegeman

Defensie heeft extra maatregelen getroffen om de beveiliging van militaire bases in Nederland te verscherpen. Dat gebeurde volgens een woordvoerder van het ministerie al vooruitlopend op de reportage van programmamaker Alberto Stegeman, die gisteravond werd uitgezonden en die vrijdag al tot rumoer leidde in de Tweede Kamer. Defensie wilde pas reageren na het zien van het programma.

Op grond van de beelden heeft Defensie een melding gedaan bij de marechaussee, meldt het ministerie. Ook gaat de beveiligingsautoriteit van Defensie de 'verontrustende beelden' onderzoeken. Aan de hand van de uitkomsten volgen 'passende maatregelen'.

Het onderzoek moet uitwijzen of er ook sprake is geweest van technisch of procedureel falen. In de uitzending van Undercover in Nederland op SBS 6 wordt volgens Defensie alleen menselijk falen blootgelegd. Het ministerie noemt dat zorgelijk. "De mens vormt de kern van onze bewaking en beveiliging. Defensie doet er veel aan het beveiligingsbewustzijn te verhogen."

GroenLinks pleitte in de uitzending voor een parlementair onderzoek naar de beveiliging van militaire bases in Nederland. Volgens de partij heeft Stegeman laten zien dat het 'kinderlijk eenvoudig' is om onbevoegd de bases binnen te brengen. Zo is onder meer te zien dat hij met een militaire truck van de Johannes Postkazerne in het Drenthse Havelte wegrijdt.

Op een vliegbasis in Woensdrecht bracht Stegeman een nachtje door en kon hij zo dicht bij een F-16 komen dat hij die kon aanraken. Dat heeft hij met een verborgen camera vastgelegd. De VVD en SP reageerden in de uitzending eveneens geschrokken. Stegeman zei aan het einde van zijn programma dat hij Defensie vlak voor de uitzending heeft laten weten waar de lekken in de beveiliging zitten. Het ministerie wilde volgens de presentator niet de beelden met hem bekijken.