Marokkaanse jeugd treitert brandweer Gorinchem

Een groep van tien tot vijftien Marokkaanse jongeren zorgt ervoor dat de brandweer in Gorinchem sinds afgelopen weekeinde alleen onder politiebegeleiding blust in de Koningin Wilhelminalaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente veroorzaken de pubers sinds het begin van de ramadan overlast in de Haarwijk. "Ze vervelen zich omdat er te weinig te doen is in de buurt."

Sinds eind augustus is er zeven- tot achtmaal brand gesticht in de Koningin Wilhelminalaan, volgens de woordvoerder vermoedelijk door genoemde jongeren. Bij het blussen van een container op 29 september werden spuitgasten gehinderd bij hun werkzaamheden. Een jongen klom op de ladderwagen, een ander kroop achter het stuur van de brandweerauto. Vervolgens gingen jongeren om de brandweermannen heen staan, die zich hierdoor geïntimideerd voelden en de volgende dag aangifte deden bij de politie. Hierop werd besloten dat de brandweer alleen nog onder politiebegeleiding uitrukt naar de straat.

Afgelopen weekeinde moesten brandweerlieden opnieuw uitrukken voor brandjes in de straat. De politie begeleidde hen, zodat ze dit keer ongestoord hun werk konden doen.

De politie is bezig met de aangifte tegen de jongens. Tegelijkertijd praat de gemeente met de groep overlastveroorzakers. Zij gaven volgens de gemeentewoordvoerder aan dat hun baldadigheid veroorzaakt wordt doordat er 'niets leuks te doen is in Gorinchem'. De gemeente is met de hangjongeren in gesprek 'om uit te vinden wat de jongens wel leuk vinden, zodat ze zich niet hoeven te vervelen'.

De PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de gebeurtenissen in Gorinchem. De partij van Geert Wilders pleit voor het denaturaliseren en uitzetten van de jongeren en hun ouders en wil dat het leger wordt ingezet in de wijk.

Volgens de gemeentewoordvoerder gaat iedere vergelijking met de situatie in Gouda volledig mank. Vorige maand weigerden buschauffeurs door een wijk in Gouda te rijden omdat de situatie onveilig zou zijn.


Marokkaanse jeugd treitert brandweer Gorinchem  (foto: DAG)