Politie ontmantelt valsemunterij in Den Haag

De politie heeft gisterochtend een valsemunterij in Den Haag ontmanteld. Bij de twee invallen werden een 23-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Den Haag opgepakt, melden het Openbaar Ministerie en Europol, de organisatie van de Europese Unie om vervalsing van eurobiljetten tegen te gaan.

Bij één locatie werden onder meer een drukpers en printmachines voor het vervaardigen van valse 50 eurobiljetten in beslaggenomen. Op de andere locatie, die volgens Europol in het verleden werd gebruikt voor het printen van de biljetten, werd nu een kleine wietplantage gevonden. De planten zijn ook meegenomen.

Agenten van Europol waren op uitnodiging van de Nederlandse politie ook ter plaatse. De biljetten waren volgens Europol van middelmatige kwaliteit. Ze werden vooral in het zuiden van Nederland ingewisseld.

Aan de invallen ging drie maanden onderzoek door de politie vooraf. Die was getipt door Europol. Het was de eerste keer dat de EU-afdeling gebruik maakte van het recht om een land binnen de Europese Unie om een onderzoek te vragen. Dat recht heeft Europol sinds vorig jaar. Tot die tijd was de organisatie er alleen om politiekorpsen beter samen te laten werken en kennis te verschaffen.

Directeur van Europol Max-Peter Ratzel spreekt van een succes dat het nut van de nieuwe regels voor Europol bewijst. Het Openbaar Ministerie, dat het politieonderzoek leidde, zegt ook tevreden te zijn met de samenwerking met Europol. "Het is nog afwachten of dit leidt tot een veroordeling, maar wij denken van wel. Tot nu toe liep de samenwerking goed."

Europol zei in juli nog dat vals geld vooral op de Balkan, in Italië en Zuid-Amerika wordt gemaakt. Het Korps Landelijke Politiediensten liet toen weten dat in Nederland geen onderzoeken naar valsemunters lopen.

Ook bleek toen dat het aantal onderschepte valse eurobiljetten in Nederland de eerste zes maanden van het jaar voor de derde keer op rij is toegenomen. De toename was volgens De Nederlandsche Bank wel minder sterk dan vorig jaar. In het eerste halfjaar werden 24.947 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. In de tweede helft van vorig jaar waren dat er nog 19.955.


Politie ontmantelt valsemunterij in Den Haag  (foto: DAG)