Dow Jones zakt onder 10.000 punten

De Amerikaanse Dow Jones aandelen-index in New York is zojuist onder de 10.000 punten gezakt. Beleggers zijn bang dat de financiële crisis die op dit moment wereldwijd schade aan het toebrengen is, nog lang niet ten einde is. Vooral de reddingsacties voor verschillende Europese banken maken de beleggers bang. De Dow Jones ging voor het eerst door de 10.000 puntengrens in maart 1999. Negen jaar later is de beurs dus weer op hetzelfde punt.

Beleggers maken zich steeds meer zorgen dat de kredietcrisis de gewone economie zal raken omdat bedrijven minder geld hebben om te investeren. Die zorg drukte eerder al de beurzen in Azië en Europa diep in het rood. De Amsterdamse AEX staat op dit moment op ruim zeven procent verlies. Met 318 punten staat de index op hetzelfde punt als eind 2005.

Ook de reddingsacties van de Belgische bank Fortis en het Duitse Hypo Real Estate zetten het sentiment op Wall Street onder druk omdat de angst bestaat dat de crisis nog meer slachtoffers gaat eisen.

Dat de Amerikaanse overheid een reddingsplan van 700 miljard dollar heeft, zorgt niet voor veel vertrouwen. Beleggers denken dat het niet genoeg is om de crisis te bezweren.