Seks met dieren per 1 januari verboden

Seks met dieren wordt per 1 januari strafbaar. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) laat dit weten in antwoord op Kamervragen van de PVV. De Kamer boog zich in juni over een wetsvoorstel dienaangaande. Het plegen van seksuele handelingen met dieren is nu alleen strafbaar als het dier gezondheidsschade oploopt.

De PVV had Kamervragen gesteld naar aanleiding van een door het OM geseponeerde zaak van een man die op heterdaad werd betrapt toen hij zich vergreep aan een pony. Omdat niet kon worden vastgesteld of het dier letsel had ondervonden, kon het OM hem niet vervolgen.

Het verbod op seks met dieren is in de praktijk vooral bruikbaar om dierenporno tegen te gaan, zei Hirsch Ballin toen in juni het wetsvoorstel in de Kamer besproken werd. Het is immers moeilijk te bewijzen dat iemand seks heeft gehad met een dier als het niet op film of foto is vastgelegd, aldus de bewindsman.

Bestialiteit, zoals seks met dieren ook genoemd wordt, is al lange tijd onderwerp van discussie. Verschillende wetenschappers hebben zich uitgesproken tegen een verbod op bestialiteit. Zo liet bioloog en schrijver Midas Dekkers in 2004 in het AD optekenen dat de verontwaardiging over seks met dieren getuigt van een 'dubbele moraal'. "Als je wordt betrapt terwijl je een paard van achteren neemt, moet je de gevangenis in; als je vijfhonderdduizend kippen onder barbaarse omstandigheden in een hok stopt, krijg je een grote zak subsidie. Dat vind ik niet te rijmen." Dekkers schreef in 1992 het boek 'Lief Dier' over bestialiteit.

Stem ook op de FOK!poll.