EU pakt illegaal downloaden aan

Even snel een cd'tje rippen op je pc is er wellicht binnenkort niet meer bij. Als het aan het Europees Parlement ligt althans, dat het zogenaamde 'telecompakket' heeft goedgekeurd. Een onderdeel van dit pakket moet illegaal downloaden tegengaan. EU-lidstaten moeten de mogelijkheid krijgen de internetverbinding van consumenten af te laten sluiten door hun providers als ze illegaal gedownload hebben.

Is de nieuwe wetgeving van kracht, dan kunnen providers verplicht worden een internetverbinding van gebruikers te beëindigen. Dat wil zeggen: van de onverlaat die tot drie keer toe illegaal bestanden downloadt. Overigens hoeven niet alle EU-landen de regel toe te passen. 

EU-lidstaten krijgen hiermee de mogelijkheid om providers hun abonnees te laten straffen, maar verplicht is het niet. Woordvoerder Niels Huijbregts van xs4all is verre van enthousiast over dit pakketonderdeel. "Je kunt niet zomaar iemand afsluiten van het internet. Daar is het een veel te belangrijk medium voor. Je gaat ook niet een automobilist de toegang tot het wegennet ontzeggen na een paar verkeersovertredingen. Daarnaast is het een slecht idee om providers te belasten met een dergelijke opsporingstaak. Daar zijn andere mensen voor."

Toch zijn er ook plannen om het internetgebruik voor de consument ook te verbeteren. De privacy moet omhoog en providers moeten klanten financieel compenseren bij. "Daar valt wel wat voor te zeggen", vindt Huijbregts. "Weer om de reden dat internet zo onmisbaar is geworden".

De EU-landen moeten nog instemmen met het pakket. Is dat achter de rug, dan laat het EP er nogmaals zijn licht op schijnen.


EU pakt illegaal downloaden aan (foto: DAG)