Geleidehond mag Britse moskee in

Honden worden door moslims over het algemeen als onrein beschouwd, maar de 18-jarige Mahomed-Abraar Katri uit de Engelse stad Leicester mag met zijn blindegeleidehond toch de moskee in. De Britse raad voor islamitische rechtspraak Shariah vaardigde daar speciaal een fatwa voor uit.

"Ik hoop dat dit deuren opent, zodat ook andere mensen een hond kunnen nemen en zich geen zorgen hoeven te maken over de religieuze aspecten daarvan", zei Katri  tegen de Britse omroep BBC. Zijn gele labrador Vargo mag echter niet de gebedszaal in. Hij moet in hetzelfde voorportaal waar moskeebezoekers hun schoenen achterlaten in een hok wachten tot zijn baasje terugkomt.

De Britse moslimraad, een overkoepelend orgaan van moslimorganisaties, zei blij te zijn met het besluit. De verantwoordelijke schriftgeleerden hebben de kwestie van alle mogelijke kanten bekeken, prees een medewerker. Ook de Britse vereniging voor blindegeleidehonden reageerde enthousiast, en sprak van een belangrijke stap voorwaarts voor andere blinde en slechtziende moslims.