CDJA: school mag homo's weigeren

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, vindt dat scholen het recht moeten hebben/houden om homoseksuele leraren te weigeren. De jonge CDA'ers ageren hiermee tegen het plan van Onderwijs-minister Ronald Plasterk die vindt dat reformatorische scholen geen leerkrachten mogen weigeren 'enkel om het feit' dat ze praktiserend homoseksueel zijn. Volgens het CDJA perkt de PvdA-bewindsman hiermee de vrijheid van onderwijs in.

Deze zomer liet de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) weten in het reformatorisch onderwijs geen homoseksuele leraren voor de klas te willen die een relatie hebben. Plasterk reageerde daarop met de mededeling dat hij ''hier geen enkel misverstand over wil laten bestaan: dat mag dus niet''.

Het CDJA vindt dat de opvatting van Plasterk in strijd is met artikel 23 van de Grondwet, waarin onder meer de vrijheid van onderwijs is gewaarborgd. ''Als hij zijn zin krijgt dan mogen religieuze minderheden op ethisch gebied geen afwijkende meningen meer verkondigen'', schrijft het CDJA vandaag in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad.  Het CDJA vindt dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer minister Plasterk tot de orde moet roepen.  Plasterk zou bovendien blijk geven ''geen kaas te hebben gegeten van religie''.

Het CDJA vindt overigens wel dat homo's en hetero's gelijkwaardig zijn. Maar wat de jongerenbeweging van het CDA betreft mogen reformatorische scholen docenten weigeren die een homoseksuele relatie aangaan, net als een islamitische school een christelijke docent mag weigeren aan te stellen en omgekeerd. Het CDJA zegt overigens wel moeite te hebben met de afkeuring van homoseksuele relaties door reformatorische scholen.

Link: opiniebijdrage CDJA.