Nederlands Film Festival begonnen aan 28e editie

Tien dagen lang is Utrecht weer het domein van de Nederlandse filmwereld en filmliefhebbers. De film Het Echte Leven van Robert Jan Westdijk opende woensdagavond de 28e editie van het Nederlands Film Festival (NFF).

Lourens Blok kreeg op de openingsavond de Filmprijs van de Stad Utrecht 2008 voor zijn speelfilmdebuut The Seven of Daran - The Battle of Pareo Rock (De Zeven van Daran - De Strijd om Pareo Rock). De prijs voor beste regiedebuut werd door burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht overhandigd aan de regisseur. De film, die momenteel in de bioscoop draait, is vier keer te zien op het NFF.

Acteur Rutger Hauer kreeg woensdag het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2008 uit handen van minister Ronald Plasterk (Cultuur). Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt sinds 1981 toegekend aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Tijdens het festival beleven een groot aantal Nederlandse producties in genres als speelfilm, korte film, documentaire en tv-drama hun première. Daaronder Vox Populi van Eddy Terstall, Radeloos van Dave Schram, Het Wapen van Geldrop van Thijs Römer en Het Zusje van Katia van Mijke de Jong. Bloody Mondays & Strawberry Pies van Coco Schrijber sluit het festival 2 oktober af.

Monic Hendrickx is dit jaar eregast. Het NFF brengt met een uitgebreid retrospectief een eerbetoon aan de actrice. Een groot deel van haar films, waaronder De Poolse Bruid (1998), Nynke (2001) en Het Zuiden (2004), wordt in Utrecht vertoond.

De belangrijkste prijzen tijdens het evenement zijn de Gouden Kalveren. Met de uitreiking daarvan wordt het festival 3 oktober afgesloten.