Strijdende weblogs naar de rechter

Het is oorlog in het land van de weblogs waarbij zelfs de grenzen van de wet worden opgezocht. Het blog Geencommentaar wil aangifte doen tegen weblog Geenstijl.nl vanwege een computeraanval. Dit is het laatste wapenfeit in een ruzie die op een echte GeenStijl-manier is begonnen.

Nederlands populairste weblog staat erom bekend hun eigen bezoekers, de 'reaguurders', een aanzet te geven om internetpetities en polls massaal te vervuilen met valse ondertekeningen. Zo ook in het geval van Geencommentaar, die een petitie online had gezet om de vrijheid van pers en van meningsuiting te benadrukken. 'Reaguurders' namen deze flink onder handen met scheldpartijen, spam en racistische uitlatingen.

De redactie van Geencommentaar pikte het niet en verzamelde alle computeradressen van de internetvandalen. Deze tweeduizend IP-adressen zijn in een database opgenomen waarin men via een IP-checker kan opzoeken of een bepaalde internetter mee heeft gedaan met de actie van GeenStijl. Het verzamelen en gebruiken van deze IP-adressen mag niet zomaar.

"Wij halen mensen uit deze lijst die daar niet in willen staan. Daarnaast hebben wij contact opgenomen met het College Bescherming Persoonsgegevens om te kijken of wij de wet hebben overtreden", vertelt Joost Berculo van Geencommentaar.

GeenStijl reageerde op deze lijst met een digitale aanval op de database. De webpagina van GeenStijl werd aangepast, zodat elke bezoeker, zonder het te weten, zijn of haar IP-adres naar de IP-checker stuurde. De server kon de vele aanvragen niet aan en crashte. Een dergelijke aanval lijkt volgens Berculo op een DDoS aanval. Daarbij wordt een site bewust overspoeld met verkeer met als doel om deze plat te leggen en dat is strafbaar. Geencommentaar gaat hiervan aangifte te doen. "Geenstijl is voor de normale sterveling niet bereikbaar. Op deze manier kan dat wel."

 


Foto bij: Strijdende weblogs naar de rechter  (foto: DAG)