Scholen sluiten deuren tijdens Suikerfeest

Veel scholen hebben besloten hun deuren te sluiten tijdens het Suikerfeest om hiermee aan de behoeften van hun leerlingen met een islamitische achtergrond te voldoen. Zij doen dit terwijl opiniemakers en politici zich nog aan het beraden zijn of het Suikerfeest een nationale feestdag moet worden.

Tijdens de afsluiting van de vastenmaand ramadan, die dit jaar rond 1 oktober valt, zijn scholen één of twee dagen dicht. De leraren van deze scholen moeten echter wel gewoon werken, zij hebben dan een studiedag. De vrije dag wordt niet zomaar toegevoegd aan de eerder geplande vrije dagen. Zo begint het Calvijn college in Amsterdam het studiejaar twee dagen eerder om de twee vrije dagen rond het Suikerfeest te compenseren. Deze oplossing is volgens de leerplichtwet toegestaan, benadrukt de zegsman van de school.

De meeste islamitische scholen zijn tijdens het Suikerfeest ook dicht. Zij compenseren de vrije dag door bijvoorbeeld op 5 mei of op Tweede Pinksterdag les te geven. Ook zijn er scholen die de herfstvakantie een week naar voren plaatsen, zodat het Suikerfeest volop gevierd kan worden. Verschillende openbare scholen zijn de dagen rondom het Suikerfeest gewoon geopend. Leerlingen die het Suikerfeest willen vieren kunnen die dag wel vrij krijgen, mits ze dat vooraf aanvragen.