Jeugd vindt Hamer grootste zwetser

PvdA-er Mariëtte Hamer is de grootste zwetser van de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Beschouwingen bleek zij het minst begrijpelijk voor de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad. D66-leider Alexander Pechtold kreeg donderdag de Klare Taalprijs voor zijn goede woordkeuze, heldere zinnen en enthousiasme.

Hamer bracht volgens de jongeren geen lijn in haar verhaal en is daarom lastig te volgen. Ook kon de Jargonbrigade haar niet betrappen op enige vorm van humor of enthousiasme. Pechtold noemden de jongeren 'to the point'. Ook zou de D66-fractievoorzitter duidelijke voorbeelden gebruiken om zijn standpunten te verduidelijken.

De Kamerleden kregen de prijs persoonlijk overhandigd. Pechtold zei 'uiterst blij met de prijs te zijn'. "Toen Boris van der Ham de prijs jaren geleden kreeg, voelde ik natuurlijk een steek van jaloezie. Het is dan altijd fijn om hem zelf ook te krijgen." De D66'er voegde toe dat hij de debatten in de Kamer graag wat levendiger zou zien. "Ik mis de passie die ze in andere parlementen wel kennen."

De Jargonbrigade is vijf jaar geleden in het leven geroepen door de Jeugdraad. De brigade moet politici stimuleren begrijpelijke taal te spreken. Vorig jaar werd Pieter van Geel (CDA) uitgeroepen tot grootste zwetser. PVV-voorman Geert Wilders ging toen naar huis met de Klare Taalprijs.