Hirsi Ali laat Zalm en Joustra horen

Gerrit Zalm en Tjibbe Joustra zijn onder de getuigen die Ayaan Hirsi Ali laat horen door een rechter-commissaris. Dat heeft de rechtbank Den Haag donderdag bekendgemaakt. Met de verhoren wil het oud-Kamerlid van de VVD bewijzen dat de staat verantwoordelijk is voor haar beveiliging.

Naast de voormalig minister van Financiën en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding worden twee van Joustra's medewerkers en een voormalig persoonlijk medewerkster van Hirsi Ali ondervraagd. Aanvankelijk wilde ze acht getuigen laten oproepen, maar de Haagse rechtbank beperkte dat tot vijf. Hirsi Ali heeft vervolgens zelf bepaald wie dat werden. Als ze na deze getuigenverhoren alsnog de drie anderen wil oproepen, dan moet ze een nieuw verzoek indienen bij de rechter-commissaris.

Woensdag begint de onderzoeksrechter met de verhoren. De voormalig medewerkster van Hirsi Ali zelf is als eerste aan de beurt. Hirsi Ali is zelf niet aanwezig bij dit openbare verhoor. Wanneer de anderen voor de civiele rechter verschijnen is nog niet bekend.

Met behulp van de getuigenissen wil Hirsi Ali mogelijk een juridische procedure beginnen tegen de staat. Die heeft volgens Hirsi Ali toegezegd verantwoordelijk te zijn voor haar beveiliging in binnen- en buitenland.

Sinds 2006 woont en werkt Hirsi Ali in de Verenigde Staten. De in Somalië geboren Nederlandse verliet Nederland na een conflict met de regering over informatie die ze bij aankomst had verstrekt. De Amerikaanse overheid ziet het niet als haar taak om voor beveiliging te zorgen. De Nederlandse regering wil alleen de beveiliging op eigen bodem betalen. Sinds oktober draait Hirsi Ali daarom zelf voor de kosten op. In februari vroeg ze de Europese Unie om bescherming.