Tour start in 2010 in Nederland

De Tour de France start in 2010 in Nederland, want vanwege het terugtrekken van Düsseldorf wordt het óf Utrecht óf Rotterdam. De Duitse stad Düsseldorf, die samen met Utrecht en Rotterdam in de race was om de 'Grand Départ' te organiseren, besloot deze week zich terug te trekken vanwege angst voor dopingperikelen. Later dit jaar velt de directie van de Tour een besluit over welke stad het vertrek mag organiseren.

Burgemeester Dirk Elbers verwijst in de krant Rheinische Post fijntjes naar de vele dopingperikelen die de wielersport omgeven. Grootste struikelblok voor de Düsseldorfer burgervader was daarbij dat als de start aan zijn stad zou worden toegekend, terugtrekken niet meer mogelijk is in geval van een groot dopingschandaal.

Elbers beweert dat er te veel onzekerheden zijn voor het evenement en dat het niet duidelijk is of de start van de wielerkoers het imago van zijn stad ten goede komt. De Duitse televisie zou hebben gedreigd de Tour niet uit te zenden.

Dit jaar startte de Tour de France in Brest, het jaar ervoor was de Engelse hoofdstad Londen de eerste gastheer van de ronde. Volgend jaar is Monaco de plaats van handeling. De laatste keer dat de Ronde van Frankrijk in Nederland startte, was in 1996 in Den Bosch.