Beurzen wereldwijd diep in het rood

Beurzen Europa kelderen weer

De verliezen op de Europese aandelenmarkten zijn vandaag opgelopen doordat de aandelenmarkten in New York op een lagere opening afstevenden. Op de beurs in Amsterdam verloor de AEX-index meer dan vijf procent.

Met nog ruim twee uur handel te gaan stond de AEX 19,64 punten, ofwel 5,1 procent, lager op 365,40 punten. De MidKap-index noteerde een verlies van 3,1 procent op 520,65 punten. De hoofdindex in Londen ging 4,4 procent omlaag en op de beurzen in Parijs en Frankfurt bedroegen de verliezen 2,9 en 2,8 procent.

De AEX werd diep in het rood gedrukt door de zwaarwegende financiële waarden, samen goed voor ruim een vijfde van de hoofdindex. De bankverzekeraars Fortis en ING verloren respectievelijk 18 en 12,5 procent. Verzekeraar Aegon zakte 10,3 procent.

 

Verzekeraar AIG volgende slachtoffer kredietcrisis

De beurzen in New York zijn zojuist opnieuw lager geopend, onder druk van de aanhoudende crisis in de Amerikaanse financiële sector. Het aandeel van verzekeraar AIG kelderde na opening met 68 procent.

Zakenbank Goldman Sachs rapporteerde een forse winstdaling. Later op de dag wordt ook een rentebesluit genomen in de Verenigde Staten. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen opende met een verlies van 1,3 procent op 10.777 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1,5 procent tot 1174 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 1,1 procent naar 2156 punten.

Goldman Sachs meldde voorbeurs een winstdaling van 70 procent tot 845 miljoen dollar in het derde kwartaal. De inkomsten halveerden tot ruim 6 miljard dollar. Het aandeel Goldman daalde 11 procent. Branchegenoot Morgan Stanley verloor 22 procent.

AIG daalde ruim 68 procent, na maandag al met 60 procent in waarde te zijn gedaald. De verzekeraar zou tot 75 miljard dollar aan leningen willen afsluiten bij zakenbanken om zijn kapitaal aan te vullen. Daarop kreeg AIG een aantal afwaarderingen. Beleggers vrezen dat AIG het volgende slachtoffer wordt van de kredietcrisis.