Bussen in Gouda krijgen camera's

Na overleg tussen de gemeente Gouda en busmaatschappij Connexxion naar aanleiding van ongeregeldheden op de buslijn door de wijk Oosterwei, is besloten om in de bussen camera's te installeren. Dat hebben de gemeente en Connexxion vanmiddag bekend gemaakt.

Zaterdag weigerden de buschauffeurs nog langer door Oosterwei te rijden, nadat één van hen onder bedreiging van een mes zijn wisselgeld moest afgeven aan een jongere. Voor de chauffeurs was de maat vol, omdat jongeren al langer voor veel overlast op de lijn zorgen.  Of de chauffeurs nu weer door Oosterwei gaan rijden is nog niet bekend. Eerst moeten ze nog overleggen met Connexxion.

De Goudse burgemeester Wim Cornelis (PvdA) sprak vanochtend volgens De Telegraaf tegen dat een lange reeks incidenten met Marokkaanse reljongeren de reden zou zijn geweest voor de chauffeurs om Oosterwei te mijden. Volgens de PvdA-bestuurder was alleen de beroving aanleiding om een stukje om te gaan rijden. Vanmiddag laat de burgervader echter weten dat de beroving ''de druppel was die de emmer deed overlopen''

PVV-leider Wilders reageerde eerder al fel op de ontstane situatie. Wat hem betreft stelt het leger orde op zaken in de Goudse probleemwijk. ''Het kan niet zo zijn dat we alles doen om Afghanistan veiliger te maken, terwijl Nederland steeds onveiliger wordt''. Wilders vreest voor 'Goudse toestanden' elders in Nederland als er niet hard ingegrepen wordt.

Inwoners van Oosterwei geven overigens de gemeente de schuld van de problemen. Die had de gastarbeiders uit de jaren 60 en 70 moeten spreiden. Dat is niet gebeurd zodat er 'te veel' Marokkaanse gezinnen in de wijk wonen waardoor de kinderen geen Nederlands leerden. ''Nu kun je er een variëteit aan Berberdialecten horen, maar het Nederlands is er niet bij. Het zijn de jongeren die voor de problemen zorgen'', aldus een inwoner tegen over het NOS Journaal. Oudere Marokkanen hebben ook last van de hangjeugd, die ook naar hen niet wil luisteren.