Proefritten HSL van start

De NS begint vandaag met proefritten op het spoor van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. De komende tijd vinden vijfhonderd testritten plaats op het noordelijke deel van de HSL-Zuid. Tijdens de laatste fase van de testperiode, medio oktober, zullen ook reizigers in de treinen plaatsnemen.

De testritten vinden plaats tussen 07.00 en 23.00 uur volgens een realistische dienstregeling, meldt NS Hispeed, dat de testen uitvoert in samenwerking met spoorbeheerder ProRail. Elk eerste rit van de dag vertrekt vanaf Amsterdam Centraal Station. De bedoeling is om de dagelijkse praktijk zo veel mogelijk te benaderen. Zowel de dienstregeling als het nieuwe beveiligingssysteem wordt getest.

Hoe lang de testfase precies duurt, is nog niet bekend. De HSL-opstartdatum van 1 oktober die minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) onlangs in de Tweede Kamer noemde, wordt in ieder geval niet gehaald.

De HSL-Zuid verkort de reistijd van Amsterdam naar Rotterdam van 65 naar 42 minuten. De reistijd tussen Schiphol en Rotterdam wordt teruggebracht tot 27 minuten. Op het traject wordt met 160 kilometer per uur gereden in plaats van de 140 kilometer per uur op het overige spoor. Het zuidelijk deel van de HSL-Zuid voegt Breda, Antwerpen en Brussel toe als bestemming. Dit deel van het traject is nog niet getest.


Foto bij: Proefritten HSL van start  (foto: DAG)