Lionel Richie overspoelt fans met hits

Lionel Richie voldeed gisteravond in het Arnhemse Gelredome aan alle verwachtingen. De Amerikaanse ster presenteerde tijdens de derde editie van Symphonica in Rosso een show die stond als een huis. Hits uit zijn omvangrijke oeuvre, waaronder enkele nummers van The Commodores, werden afgewisseld met gastoptredens van Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Alain Clark.

Net als in voorgaande jaren vulde het Arnhemse voetbalstadion zich gestaag met drommen in rood gehulde fans van veelal middelbare leeftijd. Na enkele nummers van Jeroen van der Boom, die het voorprogramma verzorgde, doofden de lichten en klonken de beginregels van 'Hello', een van de grootste hits van Richie. Hoewel hij aan het begin van de show slechts enkele regels zong van de ballad, leek het publiek zich meteen te hebben overgeleverd aan de charismatische artiest.

Nicole Richie
Vervolgens zette de 59-jarige zanger, die al snel baadde in het zweet, de toon met 'Running with the night', de Commodores-hit 'Easy' en het ingetogen 'Say you, say me'. Grote afwezige was deze avond dochter Nicole, die wellicht Nederland zou aandoen om haar vader te zien optreden. Haar babydochter Harlow was wel indirect aanwezig in het Gelredome. Na de nummers 'Sail on' en 'Ballerina girl' was op een videoscherm een foto van het meisje te zien. "Dat is mijn kleindochter", riep een zichtbaar trotse Richie. Het daaropvolgende moment van rust werd snel verbroken toen Candy Dulfer, de eerste gastartiest van de avond, ten tonele verscheen.

De saxofoniste had aanvankelijk het podium voor zichzelf en bracht haar signatuurmelodie 'Sax-a-go-go' ten gehore, waarop ze zelfs een stukje rapte. "Toen ik Candy voor het eerst zag, dacht ik dat ze een danseres was", vertelde Richie, voordat hij samen met Dulfer het Commodores-nummer 'Brick house' inzette. "Maar toen pakte ze haar sax op en veranderde ze in een monster."

Alain Clark
Het volgende gastoptreden was van Alain Clark. Deze vermaakte het publiek met zijn single 'This ain't gonna work' en haalde vervolgens zijn vader Dane het podium op. Uit volle borst zong het Gelredome mee met het duet 'Father and son' en barstte uit in een applaus zonder weerga. Trijntje Oosterhuis, die even later acte de présence gaf, kon op minder bijval rekenen. Dat het geluid het liet afweten bij het duet 'Face in the crowd', dat speciaal voor Symphonica in Rosso was geschreven, maakte het er niet makkelijker op. De zangeres herpakte zich enigszins met de cover 'I say a little prayer' en de Total Touch-nummers 'Somebody else's lover' en 'Touch me there'.

Richie eindigde zijn show met een ware stortvloed aan hits, waaronder 'Three times a lady', 'All night long' en 'Endless love'. Tijdens het feestnummer 'Dancing on the ceiling' voegden Dulfer en Oosterhuis zich bij de zanger op het podium, waarna een spetterende finale volgde, compleet met vuurwerk en een heus waterballet. Het uitzinnige publiek was nog maar net bekomen van al het audiovisuele geweld, toen Richie afsloot met de meezinger 'Hello', zichzelf begeleidend op een zwarte vleugel. "Hello, is it me you're looking for?", galmden duizenden stemmen.


De Amerikaanse artiest staat op vandaag, dinsdag en woensdag nog in het Gelredome. Vorig jaar was Paul de Leeuw hoofdartiest van Symphonica in Rosso. De presentator en zanger had toen artiesten te gast als Simone Kleinsma, Edsilia Rombley en Marco Borsato. Laatstgenoemde startte in 2006 de traditie van de 'rode' concertreeks. Borsato werd toen bijgestaan door onder anderen Andrea Bocelli en Lucie Silvas.


Lionel Richie bombardeert Gelredome met hits  (foto: DAG)