De herten burlen weer op de Veluwe

In het Nationale Park de Hoge Veluwe is de bronsttijd weer aangebroken. De mannetjesedelherten zijn op zoek naar hinden en leveren soms spectaculaire gevechten om de gunsten van de dames. Als je er getuige van wilt zijn, kun je op excursie.

Het is september, tijd om te paren, en de mannetjes herten laten hun oerroep horen: het burlen is begonnen, een geluid dat het midden houdt tussen het leeglopen van een grote gootsteen en berengebrul. Menig Nederlandse natuurliefhebber trekt naar de Hoge Veluwe om dit machtige geluid te horen. Daarnaast proberen ze gewapend met een verrekijker een glimp op te vangen van de mannetjes die elkaar regelmatig te lijf gaan.

Paren
Om met een hinde te kunnen paren, moet je de baas van een roedel zijn. En als een ander mannetje dat óók wil zijn, dan heb je de poppen aan het dansen. Soms lukt het om een rivaal met imponeergedrag af te laten druipen, maar als dat niet lukt, dan zit er niets anders op dan erom te vechten. De imposante mannetjesherten kunnen een flink potje knokken. Machtige geweien kletteren tegen elkaar: puur natuurgeweld. Soms verheffen ze zich zelfs op de achterpoten om hun tegenstander fataal te treffen.