DWDD-hype verbaast Matthijs Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk verbaast zich wel eens over de populariteit van zijn programma De Wereld Draait Door. Dat vertelt de presentator deze week in de Vara Gids. "Ik ben echt niet vies van een schouderklopje, maar we moeten niet overdrijven. DWDD is een goed tv-programma, meer niet. Het is geen evangelie."

De 47-jarige presentator vindt de aandacht voor de dagelijkse talkshow wat overdreven. "Ik krab me de laatste weken toch wel eens achter de oren. Radio 1 moet de DWDD-sfeer krijgen, aan alle Zomergasten wordt in NRC Handelsblad expliciet gevraagd wat ze van DWDD vinden, een valide uitgever heeft mij benaderd een blad van DWDD te maken", somt hij op. "In mijn bangste dromen vraagt de netmanager straks of we niet twee voorstellingen per avond kunnen maken."

Ook is hij bang dat de hype de aandacht afleidt van het programma zelf. "Misschien is het kinderachtig, je kunt uiteraard in iedere verwijzing naar ons programma een compliment zien, maar DWDD wordt daarin bijna teruggebracht tot 'snel' en 'luchtig' en dan als vanzelf succesvol. Ik heb het idee dat het iets ingewikkelder in elkaar zit."

Uiteindelijk is Van Nieuwkerk toch wel blij met alle aandacht. "Maar ach wat zeur ik: kom maar op. Het is ons gelukt om op Nederland 3 tegen twee journaals in en voortdurend getackeld door voetbal een dagelijks magazine te maken dat blijkbaar inspireert. Wij moeten doodeenvoudig voor de muziek uit blijven lopen. Moeilijk genoeg."