Ruimtestation ISS heeft computervirus

Heel veel schade zal het virus niet doen, want het zoekt naar wachtwoorden van computerspellen, en die zijn er als het goed is niet geïnstalleerd. De NASA heeft de aanwezigheid van het virus inmiddels toegegeven aan Wired. De infecties vonden plaats in juli jongstleden. Het was niet de eerste computervirusinfectie in de ruimte, zei NASA.

"Het komt niet vaak voor, maar dit is niet de eerste keer" liet woordvoerder Humphries van NASA weten. Veel ophef wil NASA er echter niet over maken. Ze noemden het virus 'vervelend' maar zeker niet schadelijk. De besmette computers waren laptops die geen belangrijke functies van het ruimtestation aanstuurden, maar werden gebruikt voor kleine experimenten en het verzenden van e-mail. Daarnaast zouden de apparaten niet direct aan het internet zijn verbonden. Wel werden meerdere laptops geïnfecteerd, via een usb-stick of een klein intranet aan boord van het ISS.

Hoe het virus aan boord is gekomen is nog onbekend. Op dit moment zoekt de ruimtevaartorganisatie dat uit. Ook probeert men uit te zoeken hoe infecties in de toekomst kunnen worden voorkomen. Volgens SpaceRef.com, die het verhaal ontdekte betrof het een worm, de W32.Gammima.AG. De NASA wil dat niet bevestigen. De Gammima stamt uit augustus 2007 en is vooral gemaakt om wachtwoorden van online spellen als World of Warcraft te stelen en door te sturen.

Wie de laptops aan boord heeft gebracht is niet helemaal duidelijk, maar tegen Wired zei de woordvoerder dat de Russen en Amerikanen voornamelijk verantwoordelijk zijn voor hardware als laptops. Het ISS heeft geen eigen continue internetverbinding, maar maakt contact met de grond via een speciale datalink, zodat de bemanning e-mails kan sturen. Een echt risico is er daarmee, volgens NASA, nooit geweest.