Aanhoudingen bij brand in centrum Zwolle

De politie van Zwolle heeft de 34-jarige huurder aangehouden van een pand in het centrum van de Overijsselse hoofdstad dat in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen is opgegaan. De politie vermoedt dat in het huis aan de Nieuwstraat een hennepplantage was gevestigd.

Dat heeft de politie zondag meegedeeld. Agenten hielden ook een 25-jarige Zwollenaar aan die wegrende toen de politie na de melding van de brand kwam aanrijden. Vermoedelijk had de man iets met de brand te maken.

De brand, die rond 01.30 uur uitbrak, legde het pand geheel in de as. Omdat het vuur dreigde over te slaan, werden omliggende panden ontruimd. In het naastgelegen pand bleek eveneens hennep te worden geteeld. Vijftien omwonenden moesten hun huis verlaten en werden opgevangen in het hoofdbureau van politie.

Bij het nablussen moesten ook de woningen achter het uitgebrande huis worden ontruimd, omdat het giftige koolmonoxide kon vrijkomen. Ook de bewoners van die panden werden naar het hoofdbureau van politie gebracht.

FOK!fotograaf Yke Veenstra woont vlak achter het verwoeste pand en maakte vannacht een aantal fotos.