Vissers: Greenpeace criminele actiegroep

Greenpeace is een criminele actiegroep. Dat zegt voorzitter Ben Daalder van de Federatie van Visserijverenigingen vandaag. "En wij onderhandelen niet met criminelen." Daalder doelt op de grote rotsblokken die de milieuorganisatie maandag in de Noordzee stortte om vissers te hinderen.

Eerder deze week spraken Noordzeegemeenten hun verontwaardiging al uit over de stenenactie van Greenpeace, bij het Sylter Buitenrif ten noordoosten van Groningen. De rotsblokken van twee tot drie ton maken vissers op die plek het werk onmogelijk. Greenpeace stelt dat het zeeleven zich erdoor kan herstellen van 'destructieve' vangstmethodes.

De sector neemt al allerlei maatregelen om de visserij duurzamer te maken, zeggen de gemeenten en de vissers. "We hebben in juni een convenant gesloten, maar Greenpeace houdt zich niet aan de regels of afspraken", stelt Daalder. "Wij willen niets meer met deze organisatie van doen hebben." Met Stichting Noordzee en het Wereldnatuurfonds wil de voorzitter nog wel om de tafel.

Greenpeace is van plan nog meer blokken in zee te storten. De organisatie wil dat Nederland sneller natuurgebieden in zee aanwijst.