Advocaat per abuis besmeurd op Google

De Haagse advocaat F. J. Scheltema is boos. Boos op Google. Wie bij zoekmachine namelijk de woorden "F.J.Scheltema" en "berisping" intikt, krijgt als een van de eerste resultaten de tekst F J Scheltema B V in combinatie met "Het gaat hier om een advocaat die een zware berisping heeft gehad van de deken", meldt online magazine Webwereld.

Probleem is alleen dat Scheltema nooit een berisping heeft gehad. Het negatieve zoekresultaat is een gevolg van combinatie van twee tekstfragmenten, afkomstig van de site miljoenhuizen.nl. Dat is een pagina waarop de bedrijfsgegevens van Scheltema staan. In een forumbijdrage schrijft een bezoeker daar abusievelijk een bijdrage onder over Skála & Skála Advocaten uit Haren. "Het gaat hier om een advocaat die een zware berisping heeft gehad van de deken van advocaten. Ik ken deze advocaat omdat hij jarenlang een zaak heeft gedaan van een vader die zijn zoon wil zien. Deze advocaat heeft alles fout gedaan wat hij maar fout kon doen. Des te eerder deze uit het vak gezet wordt des te beter."

Die informatie is wél juist. Maar op Google is die nuance niet terug te vinden. Een argeloze internetter zou door het zoekresultaat zo maar eens kunnen concluderen dat die Scheltema niet helemaal zuiver op de graad is.

Scheltema heeft daarom een advocaat in de arm genomen. Hij vreest ernstige imagoschade.
Google is zich echter van geen kwaad bewust. Volgens de zoekmachine ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de website. 'Het maken van beschrijvingen is volgens Google volledig geautomatiseerd. Het is volgens Google niet mogelijk om aanpassingen in de zoekresultaten aan te brengen voor individuele sites', stelt de dienst tegenover Webwereld.

De eigenaar van de site Miljoenhuizen.nl is al niet veel welwillender. 'Dit begint echt hilarische vormen aan te nemen. Nog afgezien van de vraag of mijnheer Scheltema dit zo hoog moet opnemen, is dit bij uitstek een combinatie van formuleringen die bij Google
optreedt en niet op Miljoenhuizen.nl.
'

Voor Scheltema zit er voorlopig maar één ding op: hopen dat niemand op "F.J.Scheltema" en "berisping" googlet.