Nieuwe nummers U2 uitgelekt

Vier nummers van de nieuwe plaat van U2 zijn uitgelekt door toedoen van zanger Bono zelf. Het is koren op de molen van de manager van de band, die fel ageert tegen het gemak waarmee tegenwoordig muziek gekopieerd kan worden.

De nummers zijn opgenomen door een vakantieganger die langs de villa van Bono in Eze (Côte d'Azur) liep en plotseling Bono zelf hard mee hoorde zingen met enkele onbekende nummers. Hij had de plaat flink hard aan staan. Volgens de Britse krant The Sun kon de U2-fan zijn oren niet geloven en nam hij direct de muziek op met zijn videocamera, om de nummers daarna op YouTube te zetten.

Omdat platenmaatschappij Universal onlangs de domeinnaam 'No Line On The Horizon' registreerde is dat vermoedelijk de titel van het nieuwe album en één van de vier songs. Andere nummers heten Sexy Boots, Moment of Surrender en For Your Love. Inmiddels zijn de nummers niet meer te vinden op YouTube. Normaal gesproken is Bono erg voorzichtig over nieuw materiaal en laat de band niets los voor de officiële release. Dat het het eerste studioalbum van de band is in vier jaar tijd draagt nog eens extra bij aan de hype.

Het valt te verwachten dat U2-manager Paul McGuinness zich fel zal uitlaten over het lekken van de nummers. Onlangs liet hij tijdens een toespraak in Cannes weten teleurgesteld te zijn in de manier waarop de platenmaatschappijen omgaan met de nieuwe mogelijkheden van de digitale media. Het kopiëren van beschermd materiaal is volgens hem veel te makkelijk en de maatschappijen zelf zijn te weinig meegegaan met ontwikkelingen als internet en MP3-spelers, waardoor het illegaal downloaden een grotere vlucht heeft kunnen nemen. Het management van U2 heeft nog niet gereageerd op de onvoorzichtige actie van Bono.


Bono (foto: DAG)