Ruim drie jaar voor Canadese 'internetpedofiel'

De Canadese pedofiel Christopher Paul Neil is vrijdag door een rechtbank in Bangkok tot drie jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Verder kreeg de 32-jarige Canadees een boete van zestigduizend baht (iets meer dan twaalfhonderd euro) opgelegd. Neil heeft bekend een 13-jarige Thaise jongen seksueel te hebben misbruikt en werd vorig jaar na een internationale klopjacht gearresteerd.

In eerste instantie was Neil veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en zes maanden. De straf werd echter gehalveerd omdat hij heeft bekend de 13-jarige seksueel te hebben misbruikt.

Met betrekking tot de aanklacht dat hij ook het 9-jarige broertje van de jongen heeft betaald voor orale seks en hem tegen zijn zin heeft vastgehouden, houdt de Canadees echter zijn onschuld vol. Hiervoor kan hij tot maximaal twintig jaar cel worden veroordeeld. Deze zaak wordt op 7 oktober voortgezet.

Interpol was op zoek naar de man sinds er in 2004 tweehonderd foto's op internet opdoken waarin hij seks heeft met minderjarige jongens uit onder meer Cambodja en Vietnam. Sommigen van hen waren pas 6 jaar oud. Het onderzoek raakte in een stroomversnelling toen Duitse computerspecialisten erin slaagden zijn onherkenbaar gemaakte gezicht op foto's weer herkenbaar te maken. Hij werd vorig jaar oktober gearresteerd in de Thaise provincie Nakhon Ratchasima.

Neil gaf de afgelopen zeven jaar les op scholen in Thailand, Zuid-Korea en Vietnam. Daarvoor werkte hij in Canada als kapelaan met tieners.