Kamerlid Duyvendak stapt op

GroenLinks heeft aangekondigd dat fractieleider Femke Halsema  vanavond een persconferentie zal houden waarbij ook Kamerlid Wijnand Duyvendak aanwezig zal zijn. Politieke kringen in Den Haag vermoeden dat het onder vuur liggende Kamerlid daar bekend zal maken dat hij de Tweede Kamer gaat verlaten.

Halsema zei enkele dagen terug al dat de manier waarop Duyvendak naar buiten had gebracht dat hij in 1985 een inbraak pleegde in het ministerie van Economische Zaken, de partij schade toebracht. Vanochtend kwam De Telegraaf ook nog eens met het bericht dat hij indirect ook betrokken zou zijn geweest bij bedreigingen en intimidaties van topambtenaren.

Update: 19.33 uur
Duyvendak gaat op de persconferentie inderdaad bekend maken dat hij zijn zetel ter beschikking stelt aan de partij.  De schade die voor GroenLinks momenteel ontstaat door allerhande publicaties over het actieverleden van Duyvendak van meer dan 20 jaar geleden, wordt te groot.  Die publicaties zijn ook niet meer 'recht te breien'.

Zo kwam vandaag NRC Handelsblad met een interview met oud-directeur-generaal Economische Zaken George Verberg. Die stelt dat mede door toedoen van Duyvendak zijn gezin in de jaren 80 is geterroriseerd. Er werden zelfs in petroleum gedrenkte en in brand gestoken lappen stof door zijn brievenbus gegooid.

Update: 19.50 uur
Duyvendak vindt dat hij niet meer als Kamerlid kan functioneren na alle commotie over zijn acties uit de jaren 80. Hij zegt enorm geschrokken te zijn van het bericht dat topambtenaren na de door hem gepubliceerde gegevens geïntimideerd en bedreigd zijn.  Volgens Duyvendak heeft hij vandaag contact gehad met oud-directeur-generaal Economische Zaken Verberg en wil hij in gesprek met hem.

Duyvendak zegt zijn Kamerzetel nu op, om de handen vrij te hebben om zijn verdediging te voeren.