Verhagen vraagt opheldering na dood cameraman

De Nederlandse regering heeft met ontzetting kennisgenomen van de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden om hem opheldering te vragen over de omstandigheden waaronder Storimans gisternacht is omgekomen.

De cameraman van RTL Nieuws kwam om het leven tijdens een bombardement van de Georgische stad Gori. Zijn collega verslaggever Jeroen Akkermans raakte hierbij gewond aan zijn been.

De regering betuigt de vrouw van Storimans, zijn kinderen en zijn werkgever RTL haar innige deelneming, laat een aangeslagen Verhagen vandaag weten. "Mijn gedachten gaan uit naar de familie." Verhagen zegt tijdens zijn laatste bezoek aan Afghanistan in mei uitgebreid met Storimans te hebben gesproken. "Ik heb hem leren kennen als een hardwerkende professional en een bijzonder sympathieke man."

De Nederlandse ambassade in Tblisi verleent alle mogelijke consulaire hulp. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft in een gesprek met de Georgische ambassadeur in Den Haag ondersteuning gevraagd bij de repatriëring.

De Nederlandse regering veroordeelt het excessief gebruik van geweld in Georgië. Er is volgens Nederland geen militaire oplossing voor dit conflict, alleen een politieke. Nederland steunt de inspanningen van het Franse EU-voorzitterschap en het Finse OVSE-voorzitterschap om zo spoedig mogelijk te komen tot een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen, terugtrekking van de Russische en Georgische troepen onder een vorm van internationaal toezicht en het voeren van onderhandelingen over een duurzame oplossing van het conflict.