Wetenschapper: 'Jezus was een cricketspeler'

Een wetenschapper van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem weet het zeker: Jezus speelde in zijn jonge jaren graag een potje cricket. Dit blijkt volgens de onderzoeker, Dr. Abraham Terian, uit een stokoud manuscript dat door hem werd ontdekt. Hierin staat vermeld dat de Verlosser een balspel speelde dat zeer veel weg heeft van cricket.

Terian kwam de tekst tien jaar geleden op het spoor in het Armeense Sint Jakobus-klooster in Jeruzalem. Het Armeense verhaal gaat over de jeugd van Jezus Christus. Het verhaal stamt uit 1239 en is een vertaling van een nog oudere tekst, maar die is helaas verloren gegaan.

Volgens de geleerde staat in de tekst de negenjarige Jezus beschreven, die als leerling van de stoffenverver Israël werkte. Het verhaal speelt zich af in het dorp Tiberias aan de kust van het meer van Galilea. "Jezus werd opgedragen om het huis van Israël te bewaken terwijl zijn meester zelf door het dorp ging om kleren te verzamelen die geverfd moesten worden. Maar zodra Israël het huis had verlaten, ging Jezus er vandoor om met zijn vriendjes te spelen," aldus Terian.

"Jezus nam zijn vrienden mee naar de waterkant, en liep met bal en knuppel het water op alsof het een bevroren oppervlak was. Zijn vrienden riepen ’Kijk het kind Jezus, wat hij doet op de golven van de zee!’ En velen kwamen daar samen, en keken naar hem, en waren verbaasd."

Volgens de onderzoeker komt de tekst in veel gevallen overeen met de bijbelverhalen van een over het water lopende Jezus. "Maar dit verhaal wijst erop dat voor een balspel zelfs Jezus zijn werk vergat om lol te hebben met zijn vrienden!". Naar verluidt gebeurt het wel vaker dat er plotseling een oude tekst opduikt met opmerkelijke verhalen waarin Jezus een rol speelt. De verhalen moeten echter vaak met een korreltje zout worden genomen.


"Nou vooruit, jullie hebben gewonnen! Gaan we nu weer cricket spelen?"