Eerste Nederlandse privébasisschool van start

De eerste privébasisschool van Nederland opent volgende week maandag haar deuren in Bussum. De onderwijsinstelling heeft op dit moment vier leerlingen. De Florencius-school is in samenwerking met een investeringsmaatschappij opgericht uit ongenoegen met het bestaande onderwijssysteem, stelt directeur Peter van Kranenburg.

Volgens Van Kranenburg, die ook directeur was van verschillende reguliere basisscholen, ontbreekt het in het Nederlandse onderwijs aan geld en zijn de klassen te groot. Hierdoor zou de middelmaat regeren. Florencius wil meer maatwerk leveren en biedt leerlingen dertig uur per week les, aldus Van Kranenburg. Gewone basisscholen geven maximaal 26 uur per week les. Er wordt gewerkt aan de opening van twee nieuwe vestigingen in Arnhem en Haarlem.

Het jaarlijkse schoolgeld van Florencius bedraagt 12.500 euro per leerling. Dat kan oplopen als een leerling meer onderwijs nodig heeft. De school wil in de toekomst samen met bedrijven beurzen beschikbaar stellen voor ouders die dat bedrag niet kunnen opbrengen.

De vier leerlingen van de privéschool zijn 8 en 9 jaar oud. Zij krijgen vanaf volgende week onderwijs in een tijdelijk onderkomen. De schoolorganisatie is nog in onderhandeling over de aankoop van een gebouw in Nederhorst den Berg, in de buurt van Hilversum.