Rusland meldt aanhoudende Georgische beschietingen

Hoewel Georgië zondag zei dat het zijn troepen uit de afvallige provincie heeft teruggetrokken en instemt met een staakt-het-vuren, duurden de gevechten in Zuid-Ossetië volgens Rusland maandag voort.

De commandant van de Russische vredestroepen die sinds 1992 in Zuid-Ossetië zijn gestationeerd, Marat Koelachmetov, meldde zware beschietingen op Russische posities rond de hoofdstad Tschinvali en zei dat op verschillende plaatsen werd gevechten plaatsvonden. Een andere, anonieme woordvoerder van de Russische vredesmilitairen zei tegen het persbureau RIA-Novosti dat Tschinvali onder artillerievuur ligt en dat Georgië zo'n 7.400 manschappen in en rond de hoofdstad heeft.

Ondanks verwoede pogingen van de internationale gemeenschap om de partijen tot matiging te bewegen escaleerde het conflict zondag op allerlei manieren.

Rusland meldde dat zijn marine op de Zwarte Zee een Georgische patrouilleboot tot zinken had gebracht nadat Georgische boten twee keer raketten op Russische oorlogsschepen hadden afgeschoten. Russische oorlogsbodems patrouilleren voor de kust van Georgië en Oekraïne heeft gedreigd Russische schepen die aan een blokkade deelnemen niet meer toe te laten tot hun basis bij Sevastopol op de Krim, die Rusland van Oekraïne huurt. Rusland ontkende dat het een blokkade uitvoert.

Georgië zei dat Rusland tanks vanuit Zuid-Ossetië op weg had gestuurd naar de Georgische stad Gori, maar dat zijn strijdkrachten ze hadden tegengehouden.

Russische vliegtuigen beschoten zondag tot tweemaal toe doelen in de buurt van de luchthaven van de Georgische hoofdstad Tbilisi.

De Amerikaanse president George Bush beschuldigde Rusland er maandag van met buitensporig geweld te reageren op het offensief van Georgië tegen de separatisten in zijn afvallige regio. "Wij keuren de bombardementen buiten Zuid-Ossetië ten sterkste af", zei Bush in een interview vanuit China. Hij zei dat ook krachtig te hebben overgebracht aan de Russische premier Vladimir Poetin, die net als hij voor de Olympische Spelen in Beijing was.

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney zei zondag dat 'de Russische agressie niet onbeantwoord mag blijven' en dat Ruslands relatie met de VS zware schade zal oplopen als de aanvallen voortduren.