Job Cohen mogelijk eerder weg als burgemeester

Job Cohen houdt er rekening mee dat hij zijn tweede ambtstermijn als burgemeester van Amsterdam niet volbrengt. Dat zegt hij in een interview met het blad Hollands Diep. "Ik kan mij voorstellen dat het volmaken van een tweede termijn wel heel erg lang is." Cohen werd vorig jaar voor een tweede termijn van zes jaar benoemd.

De 60-jarige Cohen zegt tegenover Paul Witteman niet uit te sluiten dat hij ooit nog lijsttrekker wordt van zijn partij, de PvdA. Als het huidige kabinet niet valt, worden eind 2010 verkiezingen uitgeschreven. "Ik ben er niet mee bezig, maar ik heb inmiddels wel geleerd dat je nooit nooit moet zeggen." Voor een leider is het volgens hem steeds noodzakelijker dat je beleid goed kunt presenteren. "Dat kan ik, geloof ik, wel ja."

De burgervader van de hoofdstad maakt zich in toenemende mate zorgen over het gebrek aan aantrekkingskracht van links. "De rechterkant is enorm in de aanval. Ook in intellectueel opzicht. Je moet het links kwalijk nemen dat ze dat laten gebeuren." Bij de PvdA kan volgens Cohen nog wel het een en ander verbeteren. "Een duidelijk agenda opstellen en daar consequent aan vasthouden. In twee woorden gezegd: binden en verheffen. Zorgen dat er geen tweedeling komt maar één samenleving."

Zo moeten jongeren uit achterstandswijken kansen worden geboden via goed onderwijs. "Daar gaat nog steeds veel mis, ondanks dat miljard extra. Wegblijven van conservatief nationalisme. Daarin een ander profiel tonen dan Marijnissen. Laat zien welke mogelijkheden de globalisering biedt."